Kolumne 26. lipnja 2015.

Brzi namaz od šunke

Brzi namaz od šunke
1/3
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je namaz gotov u svega nekoliko minuta koliko treba električnoj sjeckalici da sve namirnice pretvori u kremu, smatram da će vam se toliko svidjeti da ćete ga ubuduće raditi i s “boljim” komadima šunke.

Kada kupujete cijelu šunku ili lopaticu te je režete na tanke šnite često će vam ostati neiskorišteni komadi mesa bliže kraju šunke.

Naravno te komadiće šunke možete i same pojesti, ali možete napraviti nešto novo s njima poput namaza kojeg ću vam predložiti u nastavku.

Osim što je namaz gotov u svega nekoliko minuta koliko treba električnoj sjeckalici da sve namirnice pretvori u kremu, smatram da će vam se toliko svidjeti da ćete ga ubuduće raditi i s “boljim” komadima šunke, a ne samo kada će vam ostati okrajci.

Namaz od šunke možete mazati na kruh za doručak, ili ga učiniti zanimljivijim i poslužiti u formi kanapeića kojima možete iznenaditi ukućane ili goste.

Namaz od šunke

Sastojci:

  • 270 g kuhane šunke 
  • 15 g mladog luka
  • 15 g korijena celera
  • 35 g kiselih krastavaca
  • 50 ml octa od kiselih krastavaca
  • 95 g majoneze 
  • 2 čajne žice senfa

Priprema:

  1. Šunku narezanu na manje komade, komadiće korijena celera i mladi luk stavite u električnu sjeckalicu i usitnite na veličinu rižinog zrna.
  2. Ako ne volite jaču aromu luka u jelima prije nego ga dodate u električnu sjeckalicu stavite ga dinstati kako bi postao slađi. Ako nemate mladi luk kod kuće možete koristiti i običan.
  3. U usitnjenu šunku zatim dodajte majonezu, kisele krastavce koje možete ali i ne morate prethodno naribati te 2 čajne žlice senfa.
  4. Uključite električnu sjeckalicu i pustite da od navedenih sastojaka napravi kremu (2-3 minute na srednjoj brzini).
  5. Pred kraj isprobajte namaz i po potrebi dodajte soli i papra, a gustoću namaza regulirajte s octom i vodom iz staklenke kiselih krastavaca.
  6. Namaz držite u hladnjaku do upotrebe, a ja vam predlažem da namaz servirate na lisnatim jastucima posipanim sjemenkama lana. Dobar tek!

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.