Kolumne Gastrolovci 18. ožujka 2024.

Jednostavna savijača od višanja, griza i pudinga

savijača od višanja, griza i pudinga
Savijača od višanja, griza i pudinga foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Vanilija, višnje, kore za savijaču i griz su savršena kombinacija...

Čim mi netko spomene riječ savijača, odmah se sjetim jabuka i višanja. Kod mene su te savijače već godinama na stolu pa sam poželjela sam malo drugačiju kombinaciju. Višnjama sam dodala puding od vanilije i dobila desert za prste polizati.

Priprema je i više nego jednostavna i oduzet će ti malo vremena. Kod ove savijače jedino moraš pripaziti da dobro ocijediš višnje iz kompota i da ti puding bude još vruć kada njime budeš premazivala kore.

 

Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

 

Posluži uz šalicu crne kave - i usput baci oko na blog Mama drama!

savijača od višanja, griza i pudinga | Author: Nevena Josipović Savijača od višanja, griza i pudinga foto: Nevena Josipović

Savijača od višanja, griza i pudinga

Sastojci:

  • 1 pakiranje gotovih kora za savijaču
  • 1 kompot od višanja

Sastojci - za premaz:

  • 3 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 15 dag griza
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci - za kremu:

  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 litra mlijeka
  • 10 žlica šećera

 

Možda vas zanima... Bogata rolada s mascarponeom i čokoladom Kolumne

 

Postupak:

  1. Višnje odmah procijedi i stavi na krpu ili ubrus da se upije sav sok.
  2. Bjelanjke odvoji od žumanjaka i napravi od njih snijeg. Miksajući dodaj žumanjke i dobro ih sjedini s bjelanjcima.Zatim dodaj šećer i vanilin šećer. Neprestano miksajući dodaj ulje, jogurt i griz, a na kraju i prašak za pecivo.
  3. Od litre mlijeka odvoji petinu, a ostatak sa šećerom stavi zakuhati. U odvojeno mlijeko dobro umiksaj pudinge i pazi da ne ostanu grudice. Kada mlijeko proključa, ulij puding i miješaj na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
  4. Za jednu štrucu trebat će ti četiri kore. Na radnu plohu stavi prvu koru pa ju premaži s malo napravljenog premaza. Zatim stavi drugu koru, isto ju premaži, pa ponovi to i s trećom.
  5. Stavi četvrtu koru i uz kraći rub namaži puding od vanilije. Presavini koru dva puta, a zatim uz presavinuti rub posloži višnje. Sada do kraja zarolaj savijaču. Ponovi dok ne napraviš sve tri savijače.
  6. Štruce stavi u prethodno premazanu tepsiju s malo ulja. Obavezno ih premaži premazom tako da prilikom pečenja dobiješ finu koricu. Peci otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

savijača od višanja, griza i pudinga | Author: Nevena Josipović Savijača od višanja, griza i pudinga foto: Nevena Josipović

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:50 25. Ožujak 2022.

    Svida mi se ovaj kolac?