Kolumne 29. kolovoza 2017.

Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo novu blogericu! Iza neodoljivog imena Strawberry Soup krije se simpatična Tihana koja nam je za svoj prvi recept odlučila predstaviti omiljenu grčku salatu na posve drugačiji način - s mesnim okruglicama i risonima.

Za one koji ne znaju, risoni je vrsta sićušne tjestenine oblika riže. Negdje ju možete pronaći i pod imenom ‘orzo’. Obožavam ju jer se brzo skuha, zanimljive je teksture, odlična na salate, ali i u jelima na žlicu.

Bila sam oduševljena kad sam otkrila ovu vrstu tjestenine, a prvi put sam ju jela u jednoj salati kod prijateljice na rođendanu. Na kraju nisam uspjela dobiti recept za tu salatu, a u međuvremenu sam i zaboravila što je sve točno bilo u njoj pa sam smislila svoj, malo drugačiji recept. 

 

Mesne okruglice Možda vas zanima... Sočne mesne okruglice u umaku od rajčice Recepti

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

U Grčkoj sam bila dva puta i ta me zemlja oduševila opuštenošću, ljepotom i ukusnom hranom. Osim gyrosa i grčke salate, ima tu svega, a ovo je jelo kombinacija više toga.

Grčke mesne okruglice daju mu mogućnost da ne bude samo salata već i glavno jelo. Uz to mu mediteranski začini daju vrlo osvježavajuć okus, a savršeno je za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati puno toga za vrućom pećnicom.

 

grčka kuhinja Možda vas zanima... Grčka kuhinja - mediteranski okusi u najboljem izdanju Špajza

 

Ja ju gotovo uvijek radim s ovim sastojcima, no super je stvar što možete dodati ili oduzeti sastojke i začine po vašem ukusu, a jelo će i dalje biti odlična ideja za lagani ljetni ručak.

Oduzmite mesne okruglice i ovu salatu servirajte uz ljetni roštilj, zamijenite meso piletinom za još lakšu varijantu, dodajte masline, krastavce, zelenu salatu narezanu na trakice, što god vam padne na pamet! Ja vam donosim svoju verziju...

 

feta i rajčice Možda vas zanima... Grčka gozba: pečena feta i cherry rajčice None

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Za mesne okruglice će vam trebati:

  • 400 grama mljevenog mesa po izboru – ja najčešće koristim mješavinu svinjetine i junetine, no ovaj sam se put odlučila za čistu junetinu
  • 1 jaje
  • žlica feta sira
  • 2 žlice svježeg sira
  • žličica soli
  • malo papra
  • 2-3 žlice limunovog soka
  • začini: origano, bosiljak, peršin, timijan, korijander…
  • pola glavice luka
  • 1-2 češnja češnjaka (po izboru može i više, ja uvijek biram manje luka i češnjaka 🙂

Za salatu vam je potrebno:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • cherry rajčice
  • feta sir – količina po želji, ja stavim dosta
  • maslinovo ulje
  • 1 svježa paprika
  • nekoliko listića svježeg bosiljka
  • tjestenina risoni (1 šalica od 150 ml)
  • limunov sok
  • 2-3 žlice vrhnja ili jogurta
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  1. Mljeveno meso pomiješati s jednim jajetom, soli, paprom, limunovim sokom, lukom, češnjakom i začinima i dobro izraditi.
  2. Na kraju dodati izmrvljeni feta sir. Ako nemate fetu, možete dodati i svježi sir.
  3. Rukama izraditi male mesne okruglice.
  4. Ispeći ih na malo ulja na tavici.
  5. Tikvice narezati na deblje kolutove, a njih na četvrtine. Ispeći ih na tavi na malo maslinova ulja. Može i na grill tavi ako ju imate. Na kraju začiniti i posoliti.
  6. Risone skuhati u posoljenoj vodi.
  7. Procijediti i odmah začiniti s maslinovim uljem da se ne slijepi. Ostaviti sa strane da se ohladi.
  8. Papriku nasjeckati na kockice.
  9. U veću zdjelu stavite skuhanu tjesteninu risone, tikvice, cherry rajčice, začine.
  10. Posolite (ne previše – feta je slani sir!) i popaprite po želji i sve sastojke promiješajte. Dodajte nasjeckani ili smrvljeni feta sir. Naposljetku začinite s maslinovim uljem, limunovim sokom i po potrebi 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja radi kremoznosti.
  11. Dodajte mesne okruglice i uživajte u ljetnom mediteranskom okusu!
  12. Ako vam se svidio ovaj recept, predlažem da isprobate i talijansku juhu od povrća i risona. Recept je na blogu.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.