Kolumne 27. srpnja 2017.

Mila majčice: Zapečene punjene rajčice

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako se rajčice mogu pripremati na različite načine, odlučila sam ih pripremiti na malo drugačiji način. Rajčice sam napunila kvinojom i špinatom, zapekla ih u pećnici i poslužila uz osvježavajuću salatu od krastavaca, češnjaka i grčkog jogurta. Rezultat je bio i više nego fantastičan. Svi su ukućani bili zadovoljni i jelo je nestalo u trenu.

Najčešće spominjani sastojak rajčica je likopen, biljni pigment koji rajčici daje crvenu boju Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida i vrlo je učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala koji svakodnevno prijete našem organizmu.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Kvinoja je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom, malo poznata i zastupljena u našoj prehrani.

Možda vas zanima... Za svaki dan: Brza pita s ricottom i cherry rajčicama Recepti

 

Bogata je proteinima (vegetarijancima služi kao dio zamjene za meso) i vlaknima te povećava i održava osjećaj sitosti duže vrijeme. Kvinoja je bez glutena pa je mogu konzumirati i osobe oboljele od celijakije.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Sastojci
• 6 srednje velikih tvrdih rajčica
• ½ šalice kvinoje, nekuhane
• 2 šake svježeg špinata
• 1 manji luk
• 2 češnja češnjaka
• 4 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
• 1 čajna žličice začinske biljne soli
• ½ čajne žličice crvene mljevene paprike
• himalajska sol, crni mljeveni papar – po želji

* šalica = 2,5 dl

Možda vas zanima... Jaja i rajčice tvore savršen ljetni doručak! Recepti

 

Priprema

1. Skuhajte kvinoju i višak vode ocijedite. Ostavite da se ohladi.
2. Uključite pećnicu na 220ºC.
3. Očistite, operite i posušite svježi špinat. Narežite ga na komadiće.
4. Operite i posušite rajčice te im odrežite gornji dio. Izdubite rajčice (ja sam to radila žlicom za vađenje sladoleda, ako nemate takvu žlicu upotrijebite oštar nož i običnu žlicu). Sadržaj izdubljene rajčice narežite na manje komadiće.
5. Narezani luk i češnjak lagano propirjajte na 2 žlice maslinovog ulja, dodajte narezani špinat i ostatak izdubljene rajčice. Pirjajte na laganoj vatri dok špinat ne omekša (oko 5 minuta).
6. U ovu mješavinu umiješajte kuhanu kvinoju te dodajte začine; začinsku biljnu sol, crvenu mljevenu papriku, himalajsku sol, papar. Dobro promiješajte.
7. Izdubljene rajčice punite pripremljenom mješavinom. Punjene rajčice staviti u nauljeni kalup. Poklopite s gornjim dijelovima odrezanih rajčica.
8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220ºC oko 30 minuta.
9. Izvadite iz pećnice i ostavite malo ohladiti.

Možda vas zanima... Trik za sva vremena: Kako održati rajčice svježima još duže Špajza

 

Servirajte uz neku sezonsku salatu! Moj prijedlog je salata od krastavaca, češnjaka i grčkog jogurta.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.        

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.