Recepti 11. siječnja 2024.

Krepka i zasitna juha od kopra i kiselih krastavaca

juha od kopra i kiselih krastavaca
Prefina, bogata juha od kopra i kiselih krastavaca foto: Zehra Yilmaz/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovih dana pašu nam jela na žlicu, a ova juha od kopra i kiselih krastavaca spada među te savršene zimske zalogaje. Puna je povrća, no imamo ideju i za riblju i za mesnu verziju

Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu.

Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…

 

Možda vas zanima... Varivo s junetinom i ječmenom kašom stvoreno je za najhladnije dane Recepti prežgana juha Možda vas zanima... Prežgana juha - ukusan "lijek" naših baka Recepti

 

Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi.

Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.

 | Author: Priscilla Du Preez/Unsplash Kopar će ovoj juhi dati dozu svježine foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca.

Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.

juha od kopra i kiselih krastavaca | Author: Zehra Yilmaz/Pexels Juha od kopra i kiselih krastavaca foto: Zehra Yilmaz/Pexels

Krepka juha od kopra i kiselih krastavaca

(za 3 osobe, 35 minuta, srednje zahtjevno)

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • ½ luka
  • 2 mrkve, narezana na kolutove
  • 6 srednjih krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
  • 3/4 šalice kiselih krastavaca narezanih na kolutiće (1 šalica  = 250 ml)
  • 3 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1/3 šalice tekućine od kiselih krastavaca
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra
  • 1 šalica kiselog vrhnja, punomasnog
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra

 

Krem juha od poriluka i pastrnjaka Možda vas zanima... Savršena krem juha od poriluka i pastrnjaka Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.
  2. Na ulje dodaj luk i mrkve i sotiraj oko 8 minuta.
  3. Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.
  4. Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.
  5. Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.
  6. Posluži vruće posuto s još malo kopra.

Savjet više: Ovu juhu možeš obogatiti komadićima lososa ili pastrve, ali i komadima piletine. O tome ovisi i koji ćeš temeljac koristiti.

 | Author: Mockup Graphics/Unsplash Kiseli krastavci foto: Mockup Graphics/Unsplash

Isprobaj i ove recepte za krepke juhe i variva...

 

Varivo od kiselog kupusa Možda vas zanima... Prezimi uz pikantno varivo od kiselog kupusa Recepti Pašta fažol Možda vas zanima... Pašta fažol pravo je zimsko jelo koje će te ugrijati Recepti Krem juha od celera Možda vas zanima... Od božićne gozbe oporavi se uz juhu od celera Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.