gastro postao
Ne možemo odlučiti što nam je bolje kod ove salate - okus ili kombinacija boja. Evo i recepta...
Ova salata savršeno će izgledati na svečanom stolu, ali poslužit će i kao dobar samostalni obrok tijekom radnog tjedna. Ciklu možeš ispeći ranije i tako si maksimalno skratiti vrijeme pripreme na dan serviranja.
Imaj na umu da su sastojci dostatni za 4 osobe. Ako pripremaš veliki obiteljski ručak, obavezno udvostruči sve sastojke i serviraj salatu na dva tanjura.
Salata od cikle i naranče
Sastojci - za salatu:
- 3 srednje velike cikle
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 4 naranče
- 50 g fete
- 30 g nasjeckanih pistacija ili oraha
- svježa menta
Sastojci - za preljev:
- 50 ml soka od naranče
- 1 žlica narančine korice
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žličica meda
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Ciklu dobro operi i odstrani joj krajeve. Prelij je maslinovim uljem, posoli i popapri pa je stavi u dublju posudu za pečenje.
- Ulij otprilike 1 dl vode u posudu, pokrij folijom i peci sat vremena, dok ne omekša.
- Kad cikla omekša, izvadi je i pusti da odstoji 15 minuta, a zatim navuci rukavice i skini kožicu.
- Nareži ciklu i oguljenu naranču na krugove debljine 5 mm.
- Pomiješaj sve sastojke za preljev.
- Rasporedi ciklu i naranču po tanjuru za serviranje, prelij sve pripremljenim preljevom pa nadjeni nasjeckanom pistacijom i komadićima fete.