Špajza 21. veljače 2024.

14 pogrešaka pri kuhanju – koliko ih ti radiš?

Kuhanje
Pobrojali smo 14 najčešćih pogršaka u kuhinji foto: Icons8 Team/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako se snalaziš u kuhinji? Ako misliš da si kuhinjski all-round igrač, provjeri potkradaju li ti se greške – i digni svoje umijeće na viši nivo

Da, naravno, tko radi taj i griješi – ali što kad jedna pogreška slijedi drugu. Tad nastaje kaos u svemu što radiš, pa i u kuhanju. Gubiš vrijeme, ali i novac – ne držiš li se nekih zakonitosti.

Ovo je 14 najčešćih pogrešaka koje se svakodnevno događaju u kuhinjama diljem svijeta. (Ne, to nije opravdanje da ih i ti činiš.) Provjeri koliko ih radiš i ti – ispravi ih i sljedeći ćeš test kuhanja položiti s odličnim!

 | Author: Getty Images/Unsplash Vodu za kuhanje tejstenine dovoljno je obilno posoliti - dodavanje ulja prilikom kuhanja nije potrebno foto: Getty Images/Unsplash

1. Dodaješ ulje u vodu za kuhanje tjestenine

Čuli smo negdje da ćemo tako spriječiti komade tjestenine da se lijepe međusobno. Ali nismo sigurni gdje smo to čuli... Stručnjaci tvrde da to nema nikakvog smisla – sve što će se dogoditi jest da ćeš to ulje baciti s ostatkom vode. Bez ikakvog efekta, osim po tvoj novčanik.

 | Author: Pixabay/Pexels Mise en place - dobra priprema je pola posla u kuhinji foto: Pixabay/Pexels

2. Ne pripremiš sve sastojke prije kuhanja

Ok, znamo, ti sve voliš raditi "u hodu". Ali gubiš vrijeme i trošiš struju i plin uzalud ako sve namirnice ne pripremiš prije kuhanja. To ne znači samo da ih staviš na radnu plohu, nego i opereš, nasjeckaš ili naribaš.

 

chef Možda vas zanima... Kulinarska pravila koja kuhari žele da prekršiš Špajza

 

3. Miješaš jelo kao da ti život ovisi o tome

Želiš li da tvoje meso i povrće u tavi ili posudi dobije lijepu boju, ne miješaj bjesomučno jelo pri pečenju. Komadići mesa i povrća tako će minimalno vremena provesti u kontaktu s dnom posude, što znači da će izgledati bljedunjavo.

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Rajčica čuvanjem u hladnjaku gubi okus i teksturu foto: Cottonbro Studio/Pexels

4. Rajčice držiš u hladnjaku

Svi volimo hladne rajčice u ljetnoj povrtnoj salati, ali hladnoća loše utječe na njihovu teksturu. Hladan zrak unutrašnjost rajčica čini mekšom, što se neće svidjeti tvom nepcu. Stoga, najpametnije je rajčice držati podalje od hladnjaka.

 

Božićni kolačići Možda vas zanima... Izbjegni 10 najvećih pogrešaka pri pečenju kolača Špajza

 

5. I meso držiš u hladnjaku, ali na gornjoj polici...

Naravno da meso valja držati u hladnjaku, pozornost treba obratiti na drugi dio naslova. Naime, držiš li meso na gornjoj polici hladnjaka, velika je vjerojatnost da će ono kad-tad procuriti, pa kapati po sadržaju ostalih polica. Što je, priznat ćeš, prilično bljakasto...

 | Author: Sergey Kotenev/Unsplash Meso prije termičke obrade treba dovesti na sobnu temperaturu foto: Sergey Kotenev/Unsplash

6. ... i onda odmah meso iz hladnjaka prebaciš u tavu

Prije kuhanja ili pečenja, mesu valja dati priliku da dođe na sobnu temperaturu. U protivnom, šok promjene temperature iz hladne u vrelu mogao bi se loše odraziti na bjelančevine u mesu, što bi moglo rezultirati žilavijim i neravnomjerno pečenim odreskom.

 

Kuhinjski noževi Možda vas zanima... Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe Špajza

 

7. Tavu redovito pretrpaš sastojcima

Znamo, radiš čuda samo s jednom tavom u kuhinji. Ali poslušaj ovo: tijekom pripreme, iz sastojaka izlazi voda – koja nekako mora ispariti. Pretrpaš li tavu sastojcima, površina između sastojaka će biti manja, a tava će se ispuniti tekućinom. Što ti ne treba.

 | Author: Ohmky/Unsplash Jagode se peru neosredno prije jela foto: Ohmky/Unsplash

8. Pereš jagode čim ih doneseš iz trgovine

Lijepo je zaželjeti se jagoda, zaviriti u hladnjak i izvaditi već očišćene komade. Ali nemoj raditi ovu grešku: da, jagode treba oprati, ali tek neposredno prije konzumiranja. U protivnom, višak vode mogao bi ih stajati preranog propadanja.

 

Guljenje krumpira Možda vas zanima... Velike su šanse da gulilicu za povrće koristiš krivo Špajza

 

9. Koristiš tupe noževe

Među kuharima kola uzrečica koja kaže da najopasniji nož nije onaj koji je oštar, nego onaj koji je tup. Kad pokušavaš narezati rajčicu na tanke kriške takvim nožem, riskiraš dvostruko: veća je vjerojatnost da ćeš se porezati, ali i da ćeš rajčice gnječiti umjesto rezati.

 | Author: Savernake Knives/Unsplash Najopasniji nož je - tupi nož foto: Savernake Knives/Unsplash

10. Ne čistiš mrvice iz ormarića i ladica

Kuhinjske su ti radne površine uvijek čiste, i to je pohvalno. Ali nemoj zaboraviti povremeno dobro očistiti i kuhinjske ormariće i ladice u kojima držiš namirnice. Ostanu li u njima mrvice i ostaci hrane, postat će magnet za kukce i bakterije. A to ne želiš u svojoj kuhinji...

 

rezanje luka Možda vas zanima... Nareži luk bez da zaplačeš! Špajza

 

11. Kupuješ mljeveni papar

Aromatična ulja u začinima počinju hlapjeti od trenutka u kojem se začin melje ili na drugi način usitnjava. Začin uvijek dulje traje u originalnom obliku, stoga nema smisla slabiti mu aromu unaprijed.

 | Author: Anas Alhajj/Unsplash Začine što duže drži u izvornom obliku i melji prije uporabe foto: Anas Alhajj/Unsplash

12. Ne koristiš termometar za pećnicu

Istraživanja su pokazala da se temperatura uvelike razlikuje od pećnice do pećnice. Što, naravno, znatno utječe na pečenje, bilo mesa i povrća, bilo torti i kolača. Zato bi bilo dobro nabaviti jednostavan i pouzdan termometar za pećnicu, koji možeš objesiti o rešetku.

 

Možda vas zanima... Genijalni trikovi uz koje kolači uvijek uspiju! Špajza

 

13. Kupuješ već naribani sir

Radiš pizzu, a ne da ti se posebno ribati sir, stoga posežeš za već naribanim iz trgovine? Loša odluka. Za naribati nekih tridesetak dekagrama sira treba ti manje od 5 minuta, a dobit ćeš puno kvalitetniji sir – onaj naribani sadrži celulozu koja sprječava stvaranje grudica. I ima okus po, pogađaš, celulozi.

 | Author: Klaus Nielsen/Pexels Sir je uvijek bolje ručno ribati nego koristiti kupovni naribani foto: Klaus Nielsen/Pexels

14. Ne pereš kuhinjske rukavice dovoljno često

Istina, malo tko ima više od jednog para kuhinjskih rukavica (često je u pitanju i samo jedna rukavica). Zato zaboravljamo da je i njih s vremena na vrijeme (ili barem jednom mjesečno) dobro oprati. I zbog činjenice da na njima ostaju mrlje od hrane, a i guraš ruku u njih, često zaprljanu pripremom hrane.

 

Lovorov list Možda vas zanima... Znaš li zašto je lovorov list neophodan u kuhinji? Špajza Sardine u konzervi Možda vas zanima... Kako otvoriti konzervu bez otvarača? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.