Špajza 09. siječnja 2024.

Imamo recept za omiljene cimet rolice Taylor Swift

Cimet rolice
Sočne cimet rolice omiljeni su desert slavne Taylor Swift foto: Mister Mister/Pexels; REUTERS/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Glazbena zvijezda Taylor Swift velika je ljubiteljica fine hrane, a ne može odoljeti ni slatkome. Pronašli smo recept za njezine omiljene cimet rolice

Jedna od trenutačno najvećih glazbenih zvijezda, Taylor Swift, ludo je zaljubljena u svog dečka, zvijezdu američkog nogometa Travisa Kelcea i to ne skriva. No njezina velika ljubav je i fina hrana, a posebno jedna slastica kojoj ne može odoljeti.

Slavna pjevačica luda je, naime, za slasnim cimet rolicama. I sama odlično peče kolače, otkrivaju njezini bliski prijatelji, no voli i slastice koje može nabaviti u omiljenim restoranima.

 

Cimet rolice Možda vas zanima... Tortilja, tajni sastojak brzih i ukusnih cimet rolica Špajza

 

Omiljena slastica su joj, kako doznaju američki mediji, cimet rolice iz restorana Rye u Kanzasu. Kako otkriva vlasnica i pastry chefica restorana Rye Megan Garrelts, Taylor i Travis često navraćaju u restoran na ručak ili večeru, a svaki put kući ponesu i obilno pakiranje njihovim cimet rolica.

Garrelts je s javnošću podijelila i svoj recept za slavne cimet rolice za kojima je toliko luda Taylor Swift, pa ih sada i ti možeš pripremiti kod kuće.

 | Author: Mister Mister/Pexels Cimet rolice foto: Mister Mister/Pexels

Cimet rolice

(24 komada)

Sastojci – za tijesto:

  • 2 i ¼ žličice instant kvasca
  • 2 žlice tople vode
  • ¼ šalice + 1 žlica šećera (1 šalica = 250 ml)
  • 6 većih jaja
  • 4 i ½ šalice prosijanog glatkog brašna + dodatno za valjanje tijesta
  • 1 i ½ žličica soli
  • 340 g maslaca, narezanog na kockice od cca 1 cm

Sastojci – za nadjev:

  • 1 šalica pekan oraha
  • 1 i ½ šalica svijetlog smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 2 veća jaja, izmućena sa ¼ šalice vode

Sastojci – za šećernu glazuru:

  • 1 i ½ šalice šećera
  • 4 žlice maslaca, omekšalog
  • ¼ šalice slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

cimet Možda vas zanima... Cimet ove slastice čini još boljima... Recepti

 

Postupak:

  1. Prvo zamijesi tijesto. U srednjoj zdjeli izmiješaj kvasac, toplu vodu i 1 žličicu šećera te pusti da stoji 5-‚10 minuta, dok se ne počne pjeniti. Umiješaj jaja.
  2. U mikseru, s nastavcima za tijesto za kruh, prvo izmiješaj brašno, sol i šećer. Dodaj mješavinu jaja i kvasca i miksaj na srednjoj brzini, dok ne dobiješ čvrsto tijesto. Dodaj maslac, po nekoliko kockica odjednom, i kad su kockice maslaca dobro izmiješane s tijestom dodaj još par kockica. I tako sve dok ne dodaš svu količinu maslaca.
  3. Nastavi miksati dok se maslac u potpunosti ne inkorporira u tijesto, a tijesto ne bude svilenkasto, 8-10 minuta. Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se tijesto ne ohladi i lagano digne, minimalno 2 sata, a idealno preko noći.
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Pekan orahe tostiraj u pećnici oko 8 minuta – trebaju zamirisati i dobiti smećkastu boju. Pusti da se pekan orasi ohlade te ih nasjeckaj nasitno. Prebaci ih u srednju zdjelu i umiješaj smeđi šećer i cimet.
  5. 2 velika pleha obloži papirom za pečenje. Na pobrašnjenu podlogu stavi tijesto, i razreži ga na dva jednaka dijela. Radi s jednim dijelom tijesta, a onda s drugim (koje, dok 'čeka', treba biti u hladnjaku) – razvaljaj u pravokutnik cca 30x40 cm. Prebaci tijesto na pleh za pečenje i stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
  6. Razvaljano ohlađeno tijesto premaži kiselim vrhnjem, ostavi rub od cca 1 cm. Pospi nadjevom od pekana, šećera i cimeta. Prazne rubove premaži izmućenim jajem. Zarolaj tijesto pa roladu stavi u zamrzivač na 2 sata.
  7. Svaku roladu nareži na 12 šnita, posloži ih u pleh s narezanom stranom prema gore. Pokrij plastičnom folijom i vrati u zamrzivač na najmanje 3 sata, no najbolje preko noći.
  8. Izvadi iz zamrzivača i drži na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
  9. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Svaku cimet rolicu premaži razmućenim jajem i peci na sredini pećnice 35-40 minuta dok se dobro ne dignu i ne dobiju zlaćanu boju.
  10. Dok se cimet rolice peku, pripremi šećernu glazuru. U srednjoj zdjeli, uz pomoć miksera, izmiksaj šećer, maslac, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije dok se dobiješ gustu, glatku, tekuću smjesu. Glazuru razmaži po pečenim, još vrućim cimet rolicama i nakon toga pusti da se hlade 20 minuta prije posluživanja.
  11. Savjet više: Nepečene cimet rolice možeš zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do mjesec dana, te ih samo odmrznuti i ispeći kad ti zatrebaju ili ih se zaželiš…

 | Author: Thinkstock Cimet foto: Thinkstock

Uživaj u cimetu u slanim i u slatkim jelima...

 

Možda vas zanima... Ekstra sočan kolač od jabuke i cimeta Recepti pečeni krumpir Možda vas zanima... Cimet i krumpiri? Isprobaj ovu odličnu kombinaciju Recepti Možda vas zanima... Zamiriši dom slasnim vaflima s cimetom Recepti palačinke Možda vas zanima... Neodoljiv klasik - palačinke s cimetom i šećerom Recepti Kuhano vino Možda vas zanima... Zagrij se uz kuhano vino po receptu Mary Berry Recepti Možda vas zanima... Pečeni batat uklopit će se u tvoj blagdanski jelovnik Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.